Wat & Waarom ?

 

Wat is een infographic ?


Infographic is de afkorting van information graphic. Veelgebruikte synoniemen zijn de vernederlandste termen infografiek of informatie illustratie (Robbot, 2014). Een infographic is een duidelijke, overzichtelijke visuele voorstelling van informatie. 
 
Voor deze voorstellingsmethode kunnen er verschillende eenvoudige elementen gebruikt worden zoals grafieken, afbeeldingen en tekst. Daarnaast kunnen interactieve applicaties ook geïntegreerd worden door bijvoorbeeld links naar websites te koppelen aan een afbeelding of tekstvlak in de infographic. 
 
De informatie die wordt opgenomen in een infographic mag niet te uitgebreid zijn en moet duidelijk zijn voor mensen zonder voorkennis over het onderwerp van de infographic.

Een infographic is zeer visueel, en dit is net bijzonder nuttig omdat visuele impact zeer goed helpt bij het herinneren van informatie.

Er zijn verschillende soorten infographics waarvan gebruik kan gemaakt worden, afhankelijk van de doelgroep. We hebben de drie voornaamste types opgelijst:
  • Statische infographic heeft gemakkelijke vormen, bijvoorbeeld een taartdiagram.
  • Figuratieve of abstracte infographic beschikt over gedetailleerde figuratieve illustraties.
  • Interactieve en geanimeerde infographic is een combinatie van bewegend beeld en geluid.
 

Volgende infographic legt duidelijk uit wat en waarom een infographic...

 
 
 

 

Nog wat marketing gerelateerde redenen waarom een infographics een goede communicatietool is:

 

  • Infographics trekken veel meer de aandacht dan tekst binnen een magazine, krant, website. Je verhoogt dus merkelijk de kans dat je infographics wel bekeken wordt, en de rest niet.
  • Zeker als je informatie op een scherm leest zal men veel meer informatie diagonaal scannen i.p.v. echt te lezen. Visuele zaken blijven wellicht wel hangen.
  • Mooie informatieve infographics zijn iets wat mensen zeer snel doorgeven, delen met collega’s en klanten. Met wat geluk wordt het viraal gedeeld. Als de infographics naar je bedrijf verwijst is dat gratis marketing! Infographics worden ook vlot op sociale media gedeeld.
  • Infographics kunnen gebruikt worden om een merkimage te versterken, omdat ze zo visueel aantrekkelijk zijn. Gebruik consistente kleuren, vormen en boodschap tezamen met je logo om “Brand Awareness” te creëren.

 

Source: https://www.searchenginejournal.com/6-benefits-using-infographics/70917/