Artificial Intelligence - een inleiding

Artificial Intelligence (AI) Disruptieve doorbraak

Een oude term uit 1960 wordt nieuw leven ingeblazen. Dit gaat in een snel tempo, aangejaagd door alle toepassingen van de grote databoeren zoals Google, Uber, Amazon, LinkedIn, Instagram en FaceBook. De algoritmen waren er, maar de grote hoeveelheden data ontbraken en de rekenkracht ontbrak. Artificial Intelligence kwam hierdoor niet echt uit de verf. En voorspellingen waren niet altijd even betrouwbaar. Maar dat lost zich nu op.

Artificial Intelligence wordt volgens kenners gezien als de technologie achter de 4de industriële revolutie. Managers, bestuurders of consultants die denken dat artificial intelligence (AI) wel zal overwaaien, lopen het risico van een koude kermis thuis te komen.

Nu er veel meer foto’s, video’s, blogs, posts en sensordata beschikbaar komt, krijgt AI echt zijn meerwaarde.

 

Wat is artificial intelligence?

Een definitie van Artificial Intelligence (AI): “het ontwikkelen en toepassen van computer algoritmen die in staat zijn om bestaande of nieuwe correlaties te ontdekken in (big) data waardoor de effectiviteit en efficiency van een proces drastisch verbetert”. Deze definitie laat zien dat AI gaat over het registreren en opvangen van de juiste data, het ontwikkelen van intelligentie en het beter doen dan gisteren, en het beter doen dan de concurrent.

 

Enkele toepassingsgebieden van AI

  • Een van de Nederlandse banken heeft een algoritme ontwikkeld dat frauduleuze transacties herkent die voor de wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) gemeld moeten worden aan de instanties. Hierbij is het van belang dat het aantal false positives zo laag mogelijk blijft. Aan het model wordt continu gesleuteld om de criminelen voor te blijven.
  • Een wereldwijd uitzendbureau kan op basis van artificial intelligence algoritmen sneller zien bij welke organisatie de komende tijd behoefte bestaat aan uitzendkrachten. Allerlei open data wordt gecombineerd met interne data zodat accountmanagers veel effectiever zijn in het aanboren van nieuwe klanten en markten.
  • Een oliemaatschappij heeft allerlei type sensoren (o.a. temperatuur) ingebouwd in hun pompenarsenaal. Deze genereren continu data die realtime wordt verstuurd naar een datacenter. Een algoritme ziet patronen ontstaan die wijzen op slijtage of mankementen. Op basis daarvan wordt gekeken hoe preventief onderhoud kan voorkomen dat een pomp uitvalt.
  • Een algoritme bepaalt waar de politie surveilleert. Niet alleen weersomstandigheden maar ook het gedrag van draaideurcriminelen is bepalend voor de plek waar de agenten die dag naar toe worden gestuurd.

Wij geloven dat in elke sector artificial intelligence het verschil gaat maken tussen succesvolle en niet succesvolle organisaties.

 

De technologie achter en naast AI

Artificial Intelligence is een concept dat werkt met data, het liefst met grote hoeveelheden die continu worden aangevoerd. Zodat het algoritme zelflerend kan worden en goed kan blijven functioneren. De technologieën die vaak een rol spelen bij succesvolle AI zijn:

  • Sensoren die data genereren en iets vertellen over de toestand van een apparaat, mens, machine of omgeving. Denk aan hartslagmeters, luchtvochtigheidmeters, thermometers, decibelmeters, et cetera.
  • Fotografie wordt ook wel de nieuwe universele taal genoemd. Mensen maken een foto van hun moedervlek en een algoritme vertelt hen of ze risico lopen.
  • Taalherkenning, zowel geschreven (wat makkelijker is), maar ook gesproken. Er wordt momenteel grote vooruitgang gemaakt in deze domeinen, met o.a. de opkomst van alexa (amazon), chatbots,...
  • Big Data is de verzamelnaam voor alle data die te groot, te vluchtig of te complex is voor een reguliere database. Het gaat om documenten, emails, foto’s, films, twitterberichten, reviews, appjes, geluidsopnamen en logfiles. Die data slaan we op in datalakes.
  • Drones, zelfrijdende auto’s, robotica, apps en API’s maken dat artificial intelligence eenvoudig ingebed kan worden in het dagelijks leven.

Disruptie: Elk beroep krijgt met artificial intelligence te maken

De data scientists en data analisten zijn tegenwoordig niet meer aan te slepen. De vraag naar deze mensen is enorm groot. Zij worden dagelijks, tot vervelens toe, benaderd door recruiters. Voor andere beroepen zijn de vooruitzichten minder rooskleurig: bankiers, taxateurs, taxichauffeurs, docenten, planners, verzekeringsadviseurs, artsen, kunstenaars en accountants hebben of krijgen het moeilijk.

Meerdere studies geven aan dat 50% van de jobs de komende 20 jaar een disruptief effect zullen ondergaan omdat AI een deel van hun job overneemt.

De man-in-the-middle en de specialist gaat verdwijnen omdat artificial intelligence het beoordelingswerk zal gaan overnemen. Digitale disruptie ligt voor vele beroepen op de loer. De maatschappij zal veranderen en de politiek zal moeten nadenken over nieuw beleid waar nieuwe technologie en mens samen verder kunnen. Harvard Business review heeft hierover een interessant artikel geschreven.

 

bron: https://www.passionned.nl/business-intelligence/data-science/artificial-intelligence-ai/

 

Bekijk zeker onderstaande video. In 15 minuten krijg je een goede samenvatting van wat er op komst is: