Soorten cloud computing

 

Inleiding

 
Cloud computing is het meest bekend in zijn "SaaS" vorm: Software as a Service. Wie Facebook of Gmail gebruikt, die gebruikt SaaS: een kant en klare software oplossing die volledig in de cloud draait en te nemen of te laten is zoals ze is. Maar binnen cloud computing is het ook mogelijk diensten af te nemen als lego bouwsteentjes, waar nog componenten bovenop dienen toegevoegd worden voor je een volledige oplossing hebt. Zijn dat software legoblokjes, dan spreekt men van PaaS (Platform as a services). Wil je enkel hardware legoblokjes in de cloud, zoals servers en opslagcapaciteit, dan spreekt men van IaaS (Infrastructure as a Service). Wil je een zakelijke desktop met al zijn toepassingen virtualiseren op een server, dan spreekt men van DaaS (Desktop as a Service)
 

 

 

 

Software as a service (SaaS)


Bij software as a service (SaaS) staat wordt de functionaliteit van een volwaardige toepassing aangeboden. Hoe de cloudleverancier dat technisch inregelt, de architectuur opzet e.d. is zijn interne keuken: Hij garandeert dat de software functionaliteit werkt. De klant hoeft (en kan) zich niet bemoeien met hoe dat technisch ingeregeld wordt. Het meest klassieke voorbeeld is dat van een mailservice provider: Hij garandeert de beschikbaarheid, functionaliteit van de mailboxen. Wat eronder steek is niet relevant voor de klant. Een boekhoudpakket, een CRM pakket zijn ook klassieke voorbeelden. Bij SaaS gaat het steeds over toepassingen die een afgebakende functionaliteit aan de eindgebruiker aanbieden.

 

Platform as a service (PaaS)


De PaaS-laag biedt een aantal diensten bovenop de infrastructuur welke het SaaS-aanbieders mogelijk maken hun toepassingen op een gestructureerde en geïntegreerde wijze aan te bieden. Het zijn beheerde softwarebouwstenen die op zichzelf nog geen bedrijfstoepassing vormen, maar er wel een belangrijke bouwsteen ervan vormen. Denk bijvoorbeeld aan een databank bouwsteen. Op zich vormt die geen volwaardige toepassing. Maar hij is mogelijk het hart van een CRM of ERP toepassing. Andere klassieke voorbeelden zijn Webservers, Applicatieservers, Fileservers. In een ERP pakket heb je bijvoorbeeld zeker de bouwstenen “WebServer” en “Applicatieserver” nodig.

 

Infrastructure as a service (IaaS)


In deze laag wordt de infrastructuur aangeboden via een virtualisatie of hardware-integratie. In deze laag vindt men de servers, netwerken, opslagcapaciteit en andere infrastructuur. Dit laat de gebruiker volledige vrijheid toe over de hardware. Hier is dus ook kennis nodig over de drie lagen en het onderhoud ervan. De cloudserver kan dan ook worden bediend vanaf een externe locatie door meerdere personen.

 

Desktop as a service (DaaS)


Bedoeling is hier een virtuele desktop, meestal met de toepassingen van het bedrijf erop, te draaien in een window op het device dat de gebruiker ter beschikking heeft. Bijvoorbeeld zijn home PC.  Hierdoor krijg je de werkomgeving ter beschikking met als zijn complexe software, terwijl je helemaal geen software dient te installeren op jouw toestel. Alles draait immers ergens remote op een server farm in de cloud. Je krijgt er enkel de visualisatie van te zien in een window op jouw toestel. Heel wat veiligheidsrisico’s worden door deze werkwijze opgelost (virus e.d.)

 

Welke vorm van cloud computing is voor je (bedrijf) het meest van tel?

In de inleiding gaven we het reeds aan dat SaaS de meest populaire cloud vorm is. Een studie voor België in 2013 uitgevoerd bevestigt dit:
  • Software as a Service: 52%
  • Infrastructure as a Service : 38%
  • Platform as a Service : 10%
 
Desktop as a Service werd bij dit onderzoek niet nagevraagd
 

Bron: Smart Business Strategies Datacenter & ZDNet, 2013, N=400