Hoe ondersteunen?

 
Het nieuwe werken wordt pas echt mogelijk indien een aantal ondersteunende technologieën ingevoerd werden in het bedrijf. Vaak is dit nog een heikel punt, voornamelijk in bedrijven die nog hun eigen "on premise" ICT hebben.
 
Laten we enkele van deze technologieën bekijken:
 

Virtueel vergaderen

 
 
 
 
Multinationale bedrijven hebben tegenwoordig bijna allen in ieder van hun locaties 1 of meer ingerichte video conferentie zalen. Dit is duur, maar veel goedkoper dan het vele reizen van hun medewerkers.
 

VPN

 

VPN (Virtual Private Network) is de eerste technologie die er zeker dient te zijn om thuiswerken en mobiel werken mogelijk te maken. Dit maakt het mogelijk een beveiligde tunnel op te bouwen tussen het bedrijfsnetwerk en de locatie waar je bent. Hierdoor zullen in principe de toepassingen net zo werken als op kantoor. VPN dient goed beveiligd te zijn, vaak met een pincode, chipkaart en lezer – immers het is de poort om binnen op je bedrijfsnetwerk te komen.

Heb je geen VPN, dan zal iedere toepassing die men ter beschikking wil stellen zijn eigen beveiliging dienen te hebben (zoals https). Dit is omslachtiger en uiteindelijk gevaarlijker.

 

VOIP

Je dient ook telefonie goed te regelen: Als mensen op verschillende plaatsen werken dient men “gratis” te kunnen bellen op voorwaarde dat er een internet connectie is. VOIP, Voice over IP is de technologie die het mogelijk maakt telefonie over een TCP/IP netwerk te sturen. In welk werelddeel je bent maakt niets meer uit voor de kost. Skype is een voorbeeld. Firma’s zoals Cisco en Avaya bieden bedrijfsoplossingen gebaseerd op VOIP.

Heb je flexplekken, dan loggen medewerkers op de VOIP telefoon in, en zo komt hun telefoonnummer mee naar die werkplek, ongeacht waar ze zijn.

 

Cloud toepassingen

 
Tenslotte is een applicatie in de cloud makkelijk beschikbaar te stellen aan de “road warrior”. Zitten je kerntoepassingen en collaboratie in de cloud, dan kan VPN zelfs overbodig worden, zij het dat die cloud toepassingen dan hun eigen beveiliging (zoals https) hebben.