Middleware

 
 

Wat ?

 
Middleware vormt een softwarelaag bovenop het operating systeem. Ze biedt diensten aan ten behoeve van de noden van andere software. Een eindgebruiker komt normaliter dus niet in contact met middleware, het zijn enkel andere toepassingen die werken met die middleware. Bijvoorbeeld een ERP pakket heeft de middleware “databank” en de middleware “webserver” nodig om te kunnen werken.
 

Welke ?

  • Web servers: zij maken het mogelijk websites op een server te plaatsen. De 2 meest gebruikte zijn IIS (Internet Information Server, een product van Microsoft) en Apache, een freeware product)
  • Web applications servers: vaak moeten transacties gebeuren achter een webserver (en niet in code van de client browser).  Bijvoorbeeld adresgegevens van een klant wegschrijven in een databank. Of het resultaat van een opzoeking weergeven. Applicatie servers verzorgen dit. Tomcat en Websphere zijn voorbeelden van producten die dit doen
  • Databank servers: maken het mogelijk databanken aan te bieden, meestal aan andere toepassingen die een databank nodig hebben. De meest gekende zijn SQL Server van firma Microsoft en de databanken van firma Oracle. Er bestaan ook open source en freeware databanken, zoals bijvb MySQL.
Er zijn nog veel andere soorten middleware dan de hierboven vermelde, maar dat leidt ons te ver.